Ваксини и микрочипове

Поставяне на ваксини

Ваксините предпазват нашите пациенти от редица инфекциозни заболявания, част от които са и зоонози (опасни и за хората). Клиниката работи с всички качествени марки ваксини представени на пазара - на фирмите Intervet, Merial, Virbac, Pfizer и др. Ветеринарният лекар, който ще работи с Вас ще прегледа любимеца Ви и ако всичко е наред ще избере и постави подходящата ваксина. Както и за всяко друго посещение при нас, за това се изисква записване на час предварително - така ще можем да отделим достатъчно време за преглед, а и за всички въпроси които имате по отношение правилното отглеждане на домашния любимец. Не Ви съветваме да закупувате ваксини и да ги поставяте сами в къщи. Ветеринарният лекар е този, който е отговорен както за правилното съхранение, така и за поставянето на тези препарати. Всички кучета и котки, мини зайчетата, фретките и някои други домашни любимци се нуждаят от редовни ваксинации през целия си живот. Повече информация за това колко са важни ваксините и от кои точно заболявания ни пазят има тук.

Поставяне на микрочип

Поставянето на микрочип е задължително за почти всички наши пациенти. Това е бърза и не травмираща за пациента процедура, която му осигурява уникален номер (подобен на ЕГН при хората), който се отбелязва в паспорт и се регистрира в единна система на съответната общинска администрация. Микрочипът е задължителен при пътуване извън страната и се проверява при пресичане на граница. Той удостоверява, че отбелязаните в паспорта ваксини са обвързани със съответния любимец; при загубен/намерен пациент е единствения начин еднозначно да се установи кой е стопанина.

Паспорт за домашния любимец

Паспортът е важен документ за Вашия домашен любимец. Той се издава от упълномощения ветеринарен лекар, който удостоверява това с пълните си данни, подпис и печат. Паспортът е задължителен за домашния Ви любимец. В него са нанесени пълните данни на собственика, животното с неговата уникална идентификация, ваксинации, обезпаразитявания, тест за антитела срещу бяс, декларация за клиничен преглед и някои важни забележки. Той е важен не само за пътуване извън граница, но и в страната, при покупко-продажба на животни, участие в изложби, размножаване, регистриране в общината, пътуване в обществен транспорт, при преглед във ветеринарна клиника, стандартни профилактични ваксинации и обезпаразитявания и други. Към 01.01.2016г. в България има утвътден от „Българската агенция по безопасност на храните” стандарт за паспорт, който е единственият актуален към момента „Паспорт за домашен любимец”- BG 01VP . Ако Вашето домашно животно няма паспорт, обърнете се към ветеринарния си лекар!

Нашите пациенти

Вижте повече за пациентите на нашата клиника

Истории на пациенти