Сух кератоконюнктивит (KCS)

 
 
Какво представлява сухия кератоконюнктивит?
 
Сух кератоконюнктивит (KCS),известен още като “ксерофталмия” или “синдром на сухото око” е хронично състояние, дължащо се на намалено производство на сълзи от слъзните жлези на окото.
    Слъзният апарат е съставен от слъзната жлеза (разположена в дорзалната част на орбитата), жлезата на третия клепач, допълнителни слъзни жлези (разпръснати в конюнктивата на клепачите) и сълзоотводни пътища.
    Сълзите съдържат около 99% вода, следи от белтък, минерални соли, захари, лизоцим, дори и кислород за подхранване на окото. При мигането те обливат цялата предна повърхност на очната ябълка и се събират в медиалния очен ъгъл. Сълзите играят важна защитна роля чрез: подържането на постоянна влажност на конюнктивата и роговицата, механичното отмиване на чуждите тела,образуването на прекорнеалния слъзен слой и с бактерицидния си ефект.
    Без сълзи очите се дразнят, конюнктивата се зачервява, а самата роговица потъмнява, може да се стигне дори до слепота.

Ксерофталмията (KCS) се дефинира като прогресивно възпалително състояние на роговицата и конюнктивата, което е следствие от недостиг на сълзи.

 

Какви са причините за сухия кератоконюнктивит?
 
Има много причини за сухота в очите. Ето някои от тях:
·         вирусни инфекции – при гана при кучетата се засягат слъзната жлеза и жлезата на третия клепач (едностранен или двустранен остър аденит) и в резултат временна или постоянна дисфункция. При котките херпес вирусната инфекция на горните дихателни пътища може да доведе до хроничен сух кератоконюнктивит.
·         вродени дефекти – вродена недоразвитост (хипоплазия) на основните слъзни жлези. Обикновено е едностранно и най-често се наблюдава при дребните породи кучета (йоркширски териери). Синдрома на сухите очи е по- рядко срещан при котки в сравнение с кучетата, но вродена форма на това заболяване се среща при бирманските котки.
·         някои лекарствени средства (като сулфонамидите) могат да имат токсичен ефект и да предизвика сухота в очите. Спирането на употребата им може да доведе до подобряване на състоянието, но в някои случаи това е необратимо.
·         анестезия – сълзотворната функция се намалява временно
·         хирургично премахване на третия клепач при изпадане на жлезата му (“Cherryeye”)  може да доведе до KCS. Тази техника за лекуване на проблема е остаряла и води до тежки последствия след себе си!!!
·         ендокринни заболявания – хиперадренокортицизъм, хипотироидизъм, диабет.
·         автоимунна реакция на организма – това е най-честата причина за KCS. Не се знае какво точно причинява този тип възпалителна реакция, но някои породи са предразположени: американски кокер шпаньол, миниатюрен шнауцер, уест хайленд уайт териер
·         травматично увреждане на слъзния апарат
·         хронични не лекувани конюнктивити също могат да доведат до сух кератоконюнктивит
 
 
 
Кои породи са предразположение към заболяването?
 
   По-често засегнати породи от KCSса: Кавалер Кинг Чарлз шпаньол, Английски булдог, Ши тцу, Уест хайленд уайт териер, Мопс, Кокер шпаньол, Пекинез, Бостън териер, Миниатюрен шнауцер и Самоед.
 
 
Какви са симптомите на KCS?
 
Първите признаци, които правят впечатление са – слузести и гнойни изтечения от окото, гурели около него, затваряне на клепачите (блефароспазъм), енофталм (хлътване на очната ябълка), сърбеж, конюнктивит и възпаление на роговицата, премигване на очите, ноздрите изглеждат сухи.
   Ако забележите някои от тези симптоми при вашия домашен любимец се свържете с ветеринарен лекар!
 
 Има допълнителни клиничните признаци на заболяването, които зависят от това, дали то е едностранно или двустранно, остро или хронично, преходно или постоянно.
 
·         блефароспазъма и енофталма са в резултат на болка и дискомфорт, причинени от недостига на повърхностния прекорнеален слъзен слой
·         слузестите гнойни изтечения се появяват тъй като, когато водната част на повърхностния слъзен слой липсва, върху роговицата се натрупва слуз. Този секрет е различен от изтеченията при конюнктивит, той е плътен, непрозрачен, провлачен.
·         характерно за KCS е суха (без блясък) роговица и зачервени конюнктиви – блестящия гланц на очите,който се наблюдава обикновено е заменен с вид,при който роговицата е суха,вяла и непрозрачна.
·         при тежки и остри случаи на KCSсе появява язва на роговицата –, епитела на роговицата се разрушава, най-често в центъра й. Гъстият секрет може да е полепнал по язвата. При хронични случаи настъпва перфорация на роговицата и ендофталмит.
·         корнеална васкуларизация (прорастване на кръвоносни съдове) и пигментация се срещат  при хронични случаи.

характерни са сухите ноздри – ако проблема е едностранен от засегната страна, ноздрата е суха с корички около нея.

 

 

Как се доказва сухия кератоконюнктивит?
 
Поставянето на диагнозата започва с пълна анамнеза и клиничен преглед. Когато KCSе в напреднал стадий диагнозата е доста очевидна, но в по-ранен етап може да изглежда като обикновен случай на конюнктивит. И в двата случая е важно да се измери действителното сълзене. Изследването, което изпълнява това се нарича”SchirmerTearTest”. При този тест се използва малка лентичка от абсорбиращ материал, която се поставя в долния клепач, като измерването продължава 1 минута. Сълзите попиват в лентата и променят цвета й. Влажната зона на лентата се измерва и се сравнява с нормалните стойности: дължина от 15 мм и повече е нормално;11 до 14 мм-съмнително;при дължина по-малко от 10 мм очите се определят като сухи, а под 5 мм силно сухи.

 

Какво е лечението на сухия кератоконюнктивит?
 
 
Лечението на KCSе насочено към стимулиране на слъзната секреция и защита на роговицата. Лекарствените средства може да се прилагат и до 6 пъти на ден, за да се гарантира правилното овлажняване на окото. Терапията трябва да бъде прилагана около 2-3 месеца, за да се прецени дали KCSе временен или постоянен и дали пациента ще се повлияе от нея. Ако причината може да бъде открита, лечението трябва да се насочи към нейното елиминиране. Ако пациента се лекува със сулфонамиди те се спират веднага.
 
⇒ Медикаментозна терапия
-       изкуствени сълзи – те се използват, за да заменят овлажняващото действие на натуралните сълзи.Те трябва да се прилагат колкото е възможно по-често- на 2-4 часа или минимум на 6 часа. Обикновено терапията с изкуствени сълзи не успява да контролира напредването на лезиите, поради невъзможността на собствениците да ги прилагат толкова често, колкото е необходимо.
-       пилокарпин – може да се използва за стимулиране на остатъчната слъзна секреция. Той може да се прилага локално или през устата. Ако при перорален прием се появят признаци като усилена слюнчена секреция, повръщане и диария, лечението трябва да бъде спряно докато отшумят признаците.
-       антибиотици – обикновено не са важна част от лечението, изтеченията изчезват бързо, когато сухотата е коригирана.
-       кортикостероиди –могат да дадат подобрение за кратко време (7-10 дни), но са строго противопоказани при наличие на корнеална язва.Теста с флуоресцин е задължителен преди прилагането им, понеже в много случаи на KCSр има язвен процес. При автоимунен аденит може да се изисква прилагането им -локално,субконюнктивално или системно.
-       циклоспорин – локалното му прилагане е най-добрия метод за лечение на KCS.1-2% разтвор използван на 12-24 часа дава забележителни резултати и е основен за лечението на KCS.Той възвръща слъзната секреция и намалява корнеалното увреждане, благодарение на действието си в 2 направления-стимулира слъзната секреция и има противовъзпалителен ефект върху слъзните жлези и очната повърхност. Резултатът обикновено е много бърз,но в някои случаи се налага лечението да продължи 4 до 6 седмици.Препоръчва се първоначално да се третират двете очи,дори процеса да е едностранен. Основната форма заболяването, която се повлиява  на терапията с циклоспорин е имуномедиираната. Недостатък е високата цена на лекарството.
 
 Първоначалната терапия на пациенти с локално прилагане на изкуствени сълзи и циклоспорин дава добри резултати. При бързо повлияващи се пациенти, лечението може да продължи от седмици до месеци, но в повечето случаи се налага да е постоянна.
 
⇒ Хирургична терапия
  При много тежки случаи или когато лекарствената терапия след 90 дневно прилагане е неуспешна, може да се извърши транспозиция на канала на подушната слюнчена жлеза в горния клепач. Тази процедура се използва рядко, но може да е вариант. Слюнката се влива в окото и предоставя необходимото овлажняване (т.е слюнката заема мястото на сълзите). Операцията има няколко съществени недостатъка. Един от тях е ,че обема на отделяната слюнка може да е по-голям от необходимия и това да доведе до сълзене на очите и минерални натрупвания (кристалчета) по роговицата и лицето.
 
Прогноза
 
За съжаление прогнозата за пълно излекуване на KCS обикновено е съмнителна до лоша. Причината обикновено е невъзможността да се премахне основната причина за проблема- анатомична или породна предразположеност, имунно възпаление и т.н., както и трудностите в терапията- нужда от непрекъснато прилагане на очни капки или други лекарства. Въпреки това с добра грижа и отдаденост от страна на собствениците заболяването може да се контролира и много пациенти с KCSводят комфортен начин на живот.
Най- добра е прогнозата при случаите на временен KCS.
 
 
 
Извод
 
Сухия кератоконюнктивит е често срещано заболяване на очите. Причините за появата му са различни , но най-честата е имунно възпаление на слъзните жлези. Диагнозата му се поставя лесно, но терапията е доста трудна и изисква много грижи от страна на собствениците.
 
     Ако домашния ви любимец има проблем с очите, консултирайте се с ветеринарен лекар. Много състояния могат да приличат на сух кератоконюнктивит, но независимо от причината при всички офталмологични проблеми трябва да се вземат мерки своевременно, за да се осигури възможно най-добрата прогноза.

 

 

Статиите в този сайт НЕ заместват клиничният преглед от ветеринарен лекар и не са основание за диагноза. Моля посъветвайте се с лекар ако забележите необичайно поведение или болестни признаци при любимеца ви. Той може да открие важни проблеми, които вие може да сте пропуснали.

 

 
 
Previous Next