ВЕСТИБУЛАРЕН СИНДРОМ или ИНСУЛТ ?

ВЕСТИБУЛАРЕН СИНДРОМ  или  ИНСУЛТ ?

 

 

Моето куче е на 9 години. Никога не е боледувало. На ветеринар ходим само за ваксини и за обезпаразитяване. До вчера беше толкова добре, а днес изпаднах в ужас, когато го открих повърнало на няколко места, отказва храна; като го извикам се изправя трудно, залита, пада на една страна. Дори ми се струва, че главата му е наклонена настрани и прави някакви движения с очите. Дали не е получило инсулт?" Image

 

 

ИНСУЛТ?! Преди да посетите по спешност  ветеринарния лекар с тази тежка диагноза, възприета от хуманната медицина, обърнете внимание, че съществува цял списък от причини , които могат да доведат до гореописаното състояние.

Инсулт или цереброваскуларен инцидент е сравнително рядко срещано заболяване при домашните любимци (в сравнение с човека). Причинява се от нарушено кръвоснабдяване на определена зона от главния мозък - исхемия или кръвоизлив. Подлежащи предразполагащи заболявания са: високо кръвно налягане, сърдечни и ендокринни заболявания. Случва се внезапно и проявите зависят от локализацията на лезията. Диагнозата се поставя след подробен неврологичен преглед и с помощта на компютърна томография или магнитен резонанс.

Image

 

 

Да се върнем на симптомите:

  • Трудно ставане, нарушено равновесие, некоординираност в движенията
  • Въртене в кръг, падане на страната на въртене
  • Извита настрани глава
  • Бързи движения на очите
  • Гадене, повръщане

Тази клинична картина съвпада с т.н. вестибуларен синдром. Касае се за засягане на вестибуларния апарат на нервната система, който отговаря за положението на тялото, за нормалното движение в пространството и запазване на равновесие. Има отношение също към движението на очите.

Image

 

Възможно ли е инсултът да причини вестибуларен синдром?! Да, възможно е, но вестибуларният синдром сам по себе си е симптом, а не диагноза.

 

Кой са най-честите заболявания свързани с вестибуларен синдром?

 

Идиопатично вестибуларно заболяване при възрастни кучета

Наблюдава се при кучета над 8 годишна възраст. Характеризира се с внезапна проява и повечето или всички от посочените симптоми- трудно ставане, нарушено равновесие, некоординираност в движенията, въртене в кръг, наклонена настрани глава,бързи движения на очите (нистагъм), гадене и повръщане. Представлява една от най-честите причини за вестибуларен синдром при нашите възрастни пациенти. Важно е да запомните, че лечението е поддържащо: изписват се противоповръщателни лекарства, понякога седативни средства. Понякога се налага флуидна терапия при животни, при които приема на вода е затруднен. Състоянието е обратимо и острите прояви отшумяват за няколко дни. Не очаквайте обаче излекуване веднага - несигурността при ходенето и наклоняването на главата може да се задържат продължително време. Заболяването може да се повтори и това не се дължи на неправилно лечение.

Image

Типично наклоняване на главата при ВС

 

 

Характерно залитане при ВС

 

Собствениците на котки трябва да знаят, че подобно заболяване е описано и при този вид. При котките симптомите може да се доста по-стряскащи - свързани с безпокойство, мяукане, превъртане на цялото тяло. Среща се при индивиди над 1 годишна възраст.

 

Възпаление на средното и вътрешното ухо

Това е мястото, където се разполага периферната част на вестибуларния апарат. Първопричина за вестибуларен синдром може да бъде едно тежко възпаление на ушите, което да доведе до нарушение на близко разположените нервни структури. Наблюдава се често, особено при породи с дълги уши /кокер шпаньол /, описан е при пудели. Кога за последно сте проверявали ушите на своя любимец?! Замислете се дали през последния месец не сте забелязали лоша миризма , събиране на секрет, често чесане, болка при пипане, тръскане на ушите? Ако отговорът е ДА, моля посетете вашия ветеринарен лекар.

Image

За диагнозата на вътрешен отит може да се наложи рентгенова снимка в специфична проекция

 

Недостиг на витамин В1 /тиамин/ при котката

Състоянието не е толкова често срещано, но го включвам в изложението, за да подчертая значението на балансираната диета при домашните любимци. Наблюдава се при хранене на котката изключително със сурова  риба, също след продължително гладуване. Вестибуларният синдром може да е първи признак на недостиг на витамин В1.

 

ИЗВОД

Ако сте добросъвестни стопани, НЕ поставяйте сами диагноза на кучето или котката. Посъветвайте се  с ветеринарен лекар и той ще ви обясни, че съществуват много причини за наблюдаваните симптоми - някои с добра, други с по-лоша прогноза. Правилното лечение се състои в доверието и взаимното разбирателство между Вас и Ветеринарния лекар. Само така можете да помогнете на любимото си животно.

 

Автор: Д-р Виктория Маринчева

Статиите в този сайт НЕ заместват клиничният преглед от ветеринарен лекар и не са основание за диагноза. Моля посъветвайте се с лекар ако забележите необичайно поведение или болестни признаци при любимеца ви. Той може да открие важни проблеми, които вие може да сте пропуснали.

Previous Next