Игуана със счупен крак

 

Игуана със счупен крак
 
 
Тази мъжка игуана беше доведена в клиниката, след като преди половин час беше успяла да падне от терасата на жилището (5-ия етаж) в което живее.
Макар , и трудна при влечугите, приложихме противо шокова терапия- интраперитонеално вливане на флуиди, загряване и обезболяване. За съжаление установихме счупване на двата предни крака- фиксирането им беше отложено до стабилизиране на общото състояние.
 
По-масивната кост при игуаните е лакътната кост (улна)
 
Екзотичният ни пациент се повлия много добре от първоначалната терапия и беше изписан вкъщи.
 
Травматичните фрактури при игуаните са сравнително чести.Интересен факт е , че зарастват доста бавно- за около 6 месеца. За щастие рядко се налага друга терапия освен външно шиниране. Друг е случаят с патологичните фрактури. Те се дължат на промяна в костния състав, вследствие метаболитен проблем от неправилно хранене, при коригиране на първопричината тези счупвания зарастват много по бързо.  За важността на правилното хранене може да прочетете повече тук.
 
Не такъв обаче беше случаят на нашия травмиран пациент. Придвижването на игуаната беше доста болезнено поради множеството счупвания:  на радиуса и улната на десния крак и само на радиуса на левия. Решихме да стабилизираме хирургично фрактурата на по-тежко засегнатия десен крак. Чрез такава стабилизация са намалява нестабилността и костното триене, основният източник на болка при счупването. Оперативното лечение не само ускорява зарастването, но осигурява комфорт през възстановителния период.
 
 
 
 

 
Най-малкият ни имплант – винт с диаметър 1мм
 
 
  
Краен резултат след операцията-улната е стабилизирана с
 интрамедуларна игла и пластина с 4 винта
 
 
 
Десет дни по- късно оперираният ни пациент се придвижваше отлично с помощта на леки външни шини. Възстановителният процес продължава.
 
 
 
 
 

Автор: Д-р Владислав Златинов

Previous Next