Тазобедрена дисплазия при шест месечен голден ретривър

Шушана беше доведена при нас с оплакването , че от около месец е започнала да куца  с двата задни крака. Освен тези оплаквания кучето беше в идеална форма. Предвид възрастта и породата на първо място в списъка с диференциални диагнози трябваше да се постави- тазобедрената дисплазия. За причните на заболяването и породите предразположени към него може да прочетете повече тук.

След направения подробен ортопедичен преглед и рентгенови снимки установихме , че се касае именно за това заболяване. Особеното в случая беше сравнително напредналия проблем при толкова младо куче- степента на сублуксация, особено при едниния крак, беше значителна. Последствията от тази сериозна нестабилност обикновено  са най- очевидни след години- развитие на тежък артрит и куцота. Има различни варианти за лечението на дисплазията, но в този конкретен случай , Шушана беше определена като добър кандидат за оперативно лечение. Техниката , която има най- добри резултати в тази възраст е Тройна остеотомия на таза.

За съжаление поради напредналите изменения, по- тежко засегнатата дясна става не беше подходящ кандидат за тази техника.

За подобни случаи съществува не особено популярна техника- Дартропластика. При нея се трансплантира кост от крилото на таза към горната част на ацетабулума и по този начин се увеличава повърхността му, която дава опора на бедрената глава. Това пречи на разтягането на ставната капсула , което пък е основният източник на болка при движението. Освен това при достъпа до ставата се прерязват микроскопичните нервни влакна, които инервират ставната  капсула и така кучето получава пълно обезболяване на тази става в следващите няколко месеца. Операцията е междинен вариант между тройната остеотомия (когато е късно за нея) и операция за подмяната с изкуствена става (за чието по- късно изпълнение тя не пречи). Самата техника е разработена от  Д-р  Слокум с тази цел , но по -късно той установява, че при адекватно изпълнение в над 90 процента от случаите не се стига до нужда от друга операция (независимо, че рентгенографски се откриват дегенеративни изменения). Като цяло има различни мнения за тази оперативна техника, но в нашата клиника ние имаме отличен клиничен опит и смятаме , че техниката се подценява неоправдано.

 Шушана беше оперирана двустарнно-  тройна тазова остетомия на левия  и дартроплстика на десния крак. Операциите се извършиха през един ден и Шушана ги понесе отлично. Вярваме, че благодарение на хирургичното лечение тя ще води един нормален и активен живот без болка в тазобедрените стави.

 

 

 

                                                                                                                                                           

                  
   Перфектно покритие на бедрената глава, след ротацията чрез тройната остеотомия.     Стрелката показва костната присадка, която се поставя при дартроплстиката- след 6 седмици тя ще стане здрава костна тъкан, даваща опора на ставата.

                                                                                                         

 

.

.

.

.

.

 Шушана, една година по- късно:

 

 
   Минимални дегенеративни промени в дясната става    Нова костна тъкан над дясната бедрена глава

 

 

Много добър клиничен резултат , без куцота. 

 

Автор: Д-р Владислав Златинов

Previous Next