Коте със счупен шиен прешлeн (Dens axis)

Това е случаят на четиримесечно бездомно Коте- без име, което беше имало лошия късмет да се скрие под капака на автомобил. При стартирането на колата котето било заклещено от движещите се части и резултатът беше тежка травма. Притеснен, собственикът на автомобила,  го доведе по спешност в клиниката. 

 

При направения преглед , освен повърхностните рани, установихме слабост с четирите крайника (тетрапареза ). Направихме рентгенова снимка, на която ясно се видя причината за парезата- счупване на втория шиен прешлен, и по - точно на неговия израстък- Dens Axis.

 

 

Тази гръбнaчна травма е изключително тежка и опасна поради притискането на гръбначния мозък и риск от дихателна недостатъчност. Движенията в областта стават опасни поради възможността от по нататъшно разместване. 

 Първоначалната ни терапия се състоеше в коригиране на шока и поддържане в седирано (успокоено) състояние в продължение на 14 часа. 

Последва  сложна операция за стабилизиране на фрактурата. Техническата трудност в случая идваше от много малките размери на котето (под 1,5 кг) и деликатността на нервните тъкани в областта. 

  

 За щастие операцията беше успешна и котето ходеше стабилно след няколко дни.

 

 

 

В момента малкия ни пациент е възстановен напълно! Поради липса на стопанин котето временно живее в клиниката и активно му търсим стопанин.

 

Ако имате интерес да осиновите Коте без име, моля обадете се в клиниката- 421 99 99.

 

Автор: Д-р Владислав Златинов

 

Previous Next