Двойна остеотомия на таза (DPO) при млада Акита Ину

Кейко е много симпатична петмесечна представителка на породата Акита Ину. Тя беше доведена в клиниката с оплакването за нестабилна походка и периодична куцота.

 

След извършения клиничен преглед и рентгенови снимки, установихме със съжаление, че диагнозата на Кейко е начална фаза на тазобедрена дисплазия. Това заболяване представлява неправилно формиране на тазобедрените стави, което води да тяхната нестабилност (халтавост). Често първите признаци се проявяват в сравнителна ранна възраст, но понякога едва години по- късно се откриват артритните промени в ставите.

Прочети повече за тазобедренат дисплазия тук.

 

Тест, демонстриращ ненормалната подвижност на ставата- забележете рязкото хлътване на бедрената глава.

 

 

 

 

 

 

 

  Техниката с дистракция (долу) позволява  ранна оценка за нестабилността (халтавостта) на ставите- забележете как бедрените глави излизат извън тазовите ямки (ацетабулумите).

 

 

Дисплазията може да се лекува консервативно или хирургически. В случая поради ранната възраст на Кейко, решихме, че тя е подходящ кандидат за двойна остеотомия на таза (DPO), много иновативна хирургична техника, чиято цел е превенция на късните артритни промени в ставите.

Техниката е подобна на по- популярната тройна остеотомия, но има редица предимства пред нея- по- бързо и безболезнено въстановяване на пациента, без промяна в походката и не на последно място възможност за едновременно коригиране и на двете стави.

 

За успешния изход на операцията е препоръчително използването на специфични за операцията импланти- заключващи се плаки и винтове. Те осигуряват голяма стабилност на корекцията и свеждат до минимум усложненията от операциите.

 

 

 

Предоперативна подготовка и епидурално обезболяване.

 

Кейко след  операцията

 

По - добро покрите на бедрените глави след корективните остеотомии.

 

 

       

Кейко на другия ден след  операцията!


 

 

 Три месеца по- късно

 

Автор: Д-р Владислав Златинов

Previous Next