Рунка- aмурският леопрад

Рунка е женски амурски леопард на възраст 21 години. Рунка живее в софийския зоопарк.

 

Проблемът,  който  наложи нейното посещение в Централна Ветеринарна Клиника, беше перзистиращото наличие на кръв в урината (хематурия). Това състояние може да се дължи на различни причини, но най-честата е пикочна инфекция (цистит). След прилагането на едноседмичен курс с антибиотици, Рунка не показа никакво подобрение  и беше взето решение тя да бъде седирана (упоена) и да се потърси причината за състоянието.

Средната продължителност на живота на леопард в зоопаркови условия е около 24 години. Поради напредналата възраст на екзотичния ни пациент, за упояването му бяха използвани по- кратко действащи и щадящи транквиланти , които не изискват бъбречен метаболизъм.

 

Работата с упоено диво животно изсиква бързо поставяне на диагноза и съответсваща терапия.

Подготовка за ехография

 

След извършените изследвания стана ясно , че основният проблем на Рунка е новообразование (тумор) в областта на маточният цервикс. Той предизвикваше затруднено уриниране и кървене.

 

След кратко обсъждане с управата на зоопарка беше взето решение туморът на  Рунка да се отстрани хирургически.

Рунка в операционната

Рунка

Отсраненият тумор- вероятно лейомиом (изчаква се хистологичният резултат)

 

Пост оперативен мониторинг

 

 

Леопрадите не могат да бъдат хоспитализирани поради обективни причини :) Рунка беше върната в клетката си, за да се събуди под наблюдението на гледачите. Поради ниските температури през зимния сезон, в клетката на Рунка беше осигурено допълнително отопление, за да се поддържа телесната й температура.

 

След два дена постепенно възстановяване Рунка си възвърна обичайния апетит и дори се разхождаше във външното ограждение на клетката си.

.

.

Няколко дни след операцията, Рунка все още се възстановява. Надяваме, че грижите на лекарите и гледачите от Софийския зоопарк и операцията извършена в Централна Ветеринарна Клиника ще удължат живота на красивия ни пациент :):):)

 

Автор: Д-р Мелинда Де Мул

Previous Next