Кара- немска овчарка с частично скъсана коленна връзка

Кара е много дружелюбна и симпатична немска овчарка, страдаща от хронично дегенеративно заболяване на коленните връзки.  

       За съжаление това възрастово изменение беше довело да скъсването на предната кръстосана връзка в лявата колянна става. Това състояние е съпроводено със сериозна болка и беше наложило хирургично лечение- повдигане на тибиалното плато (TPLO). Операцията беше извършена в САЩ и макар и бавно куцането на Кара беше изчезнало напълно.

 

Кара беше консултирана в клиниката ни поради поява на хронична прогресираща куцота с десния (неоперирания) крак. 

 

 

 

При извършения ортопедичен преглед под упойка установихме наличие на вътреставен оток в коляното и липса на нестабилност.

Рентгенографски открихме ставна ефузия (оток) и леки дегенеративни промени в колянната става. Тези находки заедно с анамнезата за предишно скъсване на връзката на другия крак ни помогна да поставим на Кара диагноза:  частично скъсване на предната кръстосана връзка. Състоянието е подобно на пълното скъсване, но клиничните признаци не са така драматично изразени и поставянето на диагноза понякога може да е доста трудно.

Прочети повече за скъсването на колянната връзка тук.

 

При частичното скъсване на връзката също има механична нестабилност (в по- малка степен) и е само въпрос на време да се стигне до пълно скъсване с по- тежка куцота и  артритни промени. Ето защо решихме да не лекуваме Кара консервативно, а да приложим доста нова хирургична терапия- т.нар. ТТО. Техниката спада към корективните остеотомии (подобно на ТРLO)- по- сложни инвазивни техники, но с доста по- добри резултати при тежки кучета- виж повече.

 

 

При тази операция връзката не се замества, а се променя  механиката на колянната става, при която стабилизиращото действие на предната кръстосана връзка вече е излишно. Правилното изпълнение изсиква прецизни изчисления преди корекцията

 

 

 Предоперативно епидурално обезболяване

 

Скъсаната връзка- интраоперативно

 

Моделиране на импланта

 

Рентгенография след операцията

 

 

Освен дългосрочния ефект- по- малко артритни промени, корективните остеотомии имат и друго предимство- по- бързо клинично възстановяване.

Кара се възстанови много бързо след операцията и в момента е напълно възстановена !

 На другия ден след операцията

 

 

Две седмици по- късно 

 

 

 

Два месеца по-късно

Previous Next