Хектор-операция за скъсана коленна връзка

 

 

 

Хектор е седем годишен булмастиф, доведен в клиниката поради остър пристъп на болки в задните крака и нежелание да стои прав.

Едно от очевдините неща при прегледа на Хектор беше неговото наднормено тегло- 83 килограма!

 

 

 

В началото се насочихме към гръбначен проблем с болков синдром, но след клиничния преглед и изследванията установихме, че се касае по-скоро за патология и  болка в коленните стави. Собственика на Хектор ни разказа , че преди около една година е имало подобен епизод , но с болка само в единия крак. Тогава лекарите от друга клиника са предположили, че се касае за скъсване на предната кръстосана връзка и са  записали час за операция. Последната е отложена, тъй като при клиничен тест под упойка коляното е било стабилно.

 

И двете колена на Хектор показаха  рентгенографски признаци на хронични  дегенеративни промени и събиране на течност (вътреставен оток).

 

 Нещо доста характерно при болка в коляното - изпъване напред при сядане (положителен сит тест)

 Най-вероятната диагноза при Хектор беше хронично частично скъсване на коленните връзки и на двата задни крака. Предразполагащи фактори бяха породата и наднорменото тегло. 

Частичното скъсване обикновено започва с рязка куцота, която отшумява в рамките на десет дни. При клиничен преглед коляното много често е стабилно. За съжаление това може да подлъже стопанина, че всичко е отшумяло и проблемът да се игнорира. 

Частично скъсаната връзка причинява хронични артритни изменения в дългосрочен план и неизбежно прераства в пълно скъсване на връзката. Последното е тежко състояние, което води до трайна куцота  (прочети повече).

Предписахме обезболяващи средства на Хектор и отложихме по-нататъшните изследвания. Хектор беше изписан вкъщи с препоръка за строга диета преди се предприеме каквото и да е друго.

 

След около 5 седмици Хектор ни посети за контролен преглед. Според стопанина той беше добре, с изключение на схващане рано сутрин. При внимателен анализ заключихме, че Хектор има билатерална куцота.

 

При куцота с двата крака едновременно (билатерално), проблемът е симетричен и  може да заблуди, че кучето  не куца, а просто има странна походка. Това важи особено при тежки пациенти.

 

 

 Записахме час за артроскопия на коляното на Хектор. При това слабо инвазивно изследване чрез мини фибро-камера се оглеждат вътреставните структури и се поставя точна диагноза.  Артроскопията на Хектор потвърди наличие на дегенеративни промени и нарушена цялост на предната коленна връзка.

 

 

Последва трудно и аргументирано обсъждане на ситуацията със собственика на Хектор. От една страна клиничните признаци на кучето бяха леки. От друга страна, предвид килограмите на Хектор, можеше да се предположи, че пълното скъсване на връзката е въпрос на време. Последното е силно болезнено и крака често въобще не се използва, което претоварва срещуположния заден крак. Неговата частично скъсана връзка също може да не издържи...... Възстановяването на толкова тежък пациент с двустранно скъсани коленни връзки може да бъде изключително болезнено, трудно и продължително.

Оперативното лечение в такива случаи може да предотврати по-тежките последици. Благодарение на добрата комуникация собственика на Хектор разбра тези аргументи и решихме да оперираме поетапно.

 

 Хирургичната техника , която преприехме беше тройна тибиална остеотомия (ТТО).

Ефектът на този тип техники намалява или неутрализира силите, които въздействат върху предната кръстосана връзка и тя на практика става излишна. Геометричните техники са особено подходящи при частични скъсвания.

 

Предоперативна подготовка

 

Епидурално инжектиране на обезболяващи средства

 

 Стерилността при този тип операции е от много голямо значение

Асептично фолио, което намалява риска от инфекция

 

Самата операция

Запълване на дефекта със специален гел, стимулиращ костното зарастване

 

Постоперативни рентгенови снимки

 

Хектор на другия ден след операцията  

 

 

Локална студотерапия с лед , която намалява отока. Препоръчва се до третия ден след операцията

 

Редуване с топъл компрес

 

За физиотерапията при такива състояния прочети повече тук 

 

 

 При тежки кучета подпомагане с кърпа под корема е много важно 

 

 

 

 Хектор първа разходка след операцията 

 :):):) 

 

 

 Шест седмици след операцията, рентгеновата снимка на Хектор показа напреднало костно зарастване

 

Хектор, загубил 4 килограма от теглото си и все още възстановяващ се. 

 

 

 

 

Предстои втора операция на Хектор и проследяване на случая.

 

 

Автор: Д-р Владислав Златинов

 

 

 


Previous Next