Имплантиране на пейсмейкър - случая на Лари

Лари е много симпатично куче на 17 години :) Когато дойде в клиниката, рефериран от личните си лекари (д-р Стела Величкова от клиника "Аякс" и д-р Искра Георгиева от клиника "Есковет") той беше с обща слабост - без възможност дори да се изправи на крака.

 

 

По време на клиничния преглед установихме много бавен пулс - с честота около 20 удара в минута - което ни насочи към сърдечно заболяване, за което бяха назначени изследвания - ЕКГ, Рентгенови снимки и Ехокардиография.

 

 

 

 

 

 

От ЕКГ изследването се вижда, че пулса е ритмичен, но много много бавен (границите на нормалния пулс при кучето са от 80 до 180 удара в минута!). На Лари беше поставен Холтер - малък ЕКГ апарат, който регистрира пулса в продължение на 24 часа, за да може преценката ни да е по-точна.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Оказа се, че състоянието при Лари е перманентно и не може да се третира адекватно с медикаменти - беше препоръчано имплантирането на пейсмейкър. Това е рутинна интервенция в хуманната медицина и е много ефективно средство при определени диагнози. В случая на Лари диагнозата е АВ блок трета степен с невъзможност на сърцето да поддържа пулс с нормална честота.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Имплантирането на пейсмейкъра се извършва под флороскопски контрол - електрод навлиза през една от вените на врата и се насочва до дясната камера, където се фиксира посредством специални "мустачки" за стената.

 

 

 

 

 

 

   ЕКГ изследването направено веднага след операцията показва равномерен и бърз ритъм! Честотата е 100 удара в минута :)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ако не се постави пейсмейкър при пациенти като Лари те често развиват допълнителни симптоми и за съжаление не е възможно да живеят дълго. Тук, въпреки че възрастта е напреднала, пейсмейкъра осигури живот с абсолютно нормално качество!

 

 

 

Ето как изглежда и рентгеновата снимка - генератора се поставя подкожно в областта на врата, а електрода стига до сърцето.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Една от малкото особености при пациенти с пейсмейкър е, че трябва да се разхождат с нагръдник, а не с нашийник, за да не се травмира/повреди генератора. Е... и да не преминават през детекторите по летищата, което важи и за хората с имплантиран пейсмейкър :)

 

Бихме искали специално да благодарим на всеотдайните стопани на Лари, които не го оставиха да страда!

 

Сърцето на Лари продължава да работи добре :)

 

д-р Ранко Георгиев, д-р Христина Шукерова

 

 

Previous Next