Кастрация

 

Кастрацията при мъжките кучета и котки или Орхиектомия в превод означава премахване на тестисите. Препоръчителна е след навършване на 1 година при котараците и между 4-6 годишна възраст при кучетата.

 

Предимства – повлиява благоприятно буйния нрав и склонността към агресивно поведение. Статистически e доказано, че кастрираните животни живеят по-дълго. По-особени са случаите на крипторхизъм – когато тестисите не са в скротума, а са задържани подкожно в областта на ингвиналните канали или по-лошо - в коремната кухина. Тестисите се разполагат в скротума (кожна торбичка) не случайно, а защото процесите на сперматогенеза в тях протичат при 1-2 градуса по-ниска температура от телесната. Задържането им в коремната кухина води до негативно влияние на по-високата телесна температура години наред, което може да е причина те да не функционират правилно или дори да се изменят в тумори.

 

Недостатъци – кастрираните животни могат да бъдат по-склонни към напълняване. Това може да се  контролира с подходящ физически режим и диета. Много рядко може да има незадържане на урина (инконтиненция), което също може да се контролира.

 

 

Кастрацията при женските кучета и котки се означаяа с термина Оварихистеректомия и представлява отстраняване на яйчниците и матката.

 

Предимства - Веднъж премахнати от организма, яйчниците и матката не могат да бъдат повече обект на заболявания. И не само това – много хормонално зависими заболявания не биха се проявили, когато тези органи са отстранени. Статистически е доказано, че когато кастрацията се извършва преди първото разгонване (около 5-7 месечна възраст) рисковете от развитие на туморни заболявания на млечните жлези в напреднала възраст са значително по-малки.

 

Недостатъци – кастрираните животни могат да бъдат по-склонни към напълняване. Това може да се регулира с подходящ физически режим и диета.Много рядко може да има незадържане на урина (инконтиненция), което също може да се контролира.

 

 

 

Важно – след кастрация половата функция е напълно и необратимо загубена. Съществуват методи за криоконсервация на семенен материал и яйцеклетки. По този начин ценни от развъдна гледна точка индивиди могат да запазят генофонда си и възможност за продължаване на потомството. Повече информация ще откриете тук.

 

Репродуктивен потенциал – при кучета 1,5- 4 години, при котките 1,5 - 6 години.

Ценнните кучета и котки, които са използвани за размножаване, също е препоръчително да се кастрират след излизането от репродуктивния потенциал.

 

 

Съществува и вариант за временно и обратимо подтискане на половата функция с помощта на специални импланти. Поставени подкожно, те могат да осигурят до 1 година подтискане на размножителната функция, след което тя се възобновява.

 

Има и много таблетни и инжективни форми, които най-често са производни на хормона прогестерон. Тяхната дълга употреба или прилагането им в неподходяща фаза на половия цикъл води до много странични ефекти. Част от тях са: диабет, тумори на млечни жлези, гнойно възпаление на матката и много други.

 

Митове – „Кучетата и котките трябва да родят поне един път, а мъжките да имат поне един полов акт“. Това е мит и няма никакво значение за качеството на живот.

 

Цени: Линк към актуалния ни ценоразпис ще намерите тук.

 

 

Моля имайте в предвид, че освен цената на самата хирургична интервенция отделно се заплаща и стойността на венозен път, анестезия и аналгезия. Допълнителни изследвания, козметичен шев, престой след операция, следоперативни медикаменти и т.н. се заплащат допълнително.

 

Примери:

Кастрация на мъжка котка

Вариант I

Вариант II

Операция: 60лв

Седация: 75лв

Венозен път: 25лв

 

Изписване в деня на операцията

Операция: 60лв

Кръвни изследвания: 60лв

Инхалационна анестезия: 170лв

24 престой след операция: 60лв

Кастрация на женска котка

Вариант I

Вариант II

Операция: 100лв

Инхалационна анестезия: 170лв

 

Изписване в деня на операцията

Операция: 100лв

Инхалационна анестезия: 170лв

Кръвни изследвания: 60лв

Козметичен шев: 30лв

24ч. Следоперативен престой: 60-75лв.

* За кучета цената на операцията се определя според килограмите на пациента.

NB! Задължително се изисква записване на час за операция поне 2-3 дни предварително! За целта можете да се свържете с наш служител на официалните ни телефони между 10:30 и 19:00ч.

 

Извод: Кастрацията е планова и профилактична нетежка операция, която може да спести много здравословни неприятностни в живота на домашния любимец. Ней-сериозните рискове при некастриране са развитите на тумори на тестисите при мъжките животни, а при женските – пиометра и тумори на млечните жлези. Ако животното ви има пиометра (гнойно възпаление на матката) пак трябва да бъде кастрирано, но вече в състояние на тежка инфекция и значително по-големи хирургични рискове.

 

Автор: Д-р Марин Бучков

 

 

Previous Next