Дихателни движения SRR

Дихатена честота или Дихателни движения по време на сън (SRR - sleep respratory rate)

Знаете ли, че дихателната честота (ДЧ), по време на сън или в покой на вашия домашен любимец, може да ви даде много информация за работата на неговото сърце и бял дроб. Повишаването ѝ е ранен индикатор, че е време да посетите вашият ветеринарен лекар или кардиолог.

Какво означава дихателна честота и защо е важна?

Това е броят вдишвания за една минута (60sec). Едно вдишване се състои от дижение на гръдния кош нагоре (вдишване) и спадането му отново надолу (издишване). Дихателната честота се контролира от мозъка. При недостатъчно количество кислород в кръвта и високо количество въглероден диоксид, мозъкът инструктира тялото да диша по- учестено. При пациенти със сърдечно заболяване повишаването на ДЧ може да е ранен признак за акумулация на течност в или извън белия дроб и развитие на застойна сърдечна недостатъчност.

Повишаването ѝ може да се причини още от болка, треска, външни фактори като:висока температура на околната среда, усилено движение преди измерването (тичане и скачане), ако животното се намира във фаза на сънуване, възбуда и вълнение (като миризмата на храна) и др.

Как може да засечете дихателната честота на вашият любимец вкъщи?

Първата стъпка е той да се намира в покой или по време на сън. При измерване на високи стойности трябва да сте сигурни, че няма някои от другите фактори, изброени по-горе, които да ги  причиняват.

Втората стъпка е да вземете телефон с хронометър или часовник и да изброите дихателните движения за 30 секунди и след това да ги умножите по 2.

Третата стъпка е да запишете резултата във вашата таблица или тефтер.

Препоръчително е профилактични измервания да се правят всяка седмица по едно и също време на деня.

При животни, които са с тежък сърдечен проблем и са на съречна терапия, измервания трябва да се правят ежедневно. Прогресивното увеличаване на ДЧ е индикатор да потърсите медицинска помощ преди състоянието да се  превърне в спешно. Ако измерите еднократно по-висока стойност, не бързайте веднага да отидете при вашият лекар, а изчкайте известно време и отново повторете измерването.

Какъв е нормалният брой вдишвания за 1 минута?

Кучета

В покой: 14-35 вдишвания за 1 минута, а по време на сън: 6-25 вдишвания за минута

Котки

В покой и по време на сън: 8-35 вдишвания за минута

Всяко животно има индивидуални особености, затова при започване проследяването на ДЧ на вашият домашен любимец, е важно през първата  седмица да установите колко е нормалният брой за него. Веднъж когато знаете колко е нормалната му ДЧ, можете да проследите дали тя се увеличава, дори и да е в нормалните граници изброени по-горе. За по-лесно измерване и съхранение може да се използва и специаизираното приложение: Cardalis

https://www.cardalis.com/cardalis-palatability

Д-р Флорика Досева

Previous Next