Записване на часове по телефон между 10:30 и 19:00ч.

Образна и Лабораторна диагностика

 

Дигитална рентгенография

Клиниката разполага с т.нар. директна дигитална рентгенография (DR X-ray system), което ни позволява да работим изключително бързо при максимално качество. Стремежа на екипът работещ с тази диагностика е всяка рентгенова снимка да е в правилната проекция и с перфектно качество.

Централна Ветеринарна Клиника работи като референтен център с повече от 220 практики от София и страната и снимките, които всеки от тези колеги получава, помагат за правилна диагностика и адекватна терапия.

 

Ако сте изпратени от лекуващия си лекар за снимка при нас, моля първо запазете час по телефона. Така, освен че ще можем да сведем времето за изчакване до минимум, ще можем предварително да поговорим какво предстои - дали пациента трябва да е гладен, колко време ще отнеме самата процедура и т.н.

 

NB! Макар и рядко, за изпълнението на някои специфични проекции (снимки на глава, снимки за дисплазия, болезнени фрактури, агресивни кучета или котки) се налага пациента да се седира предварително (лека упойка). Как протича самата процедура ще Ви бъде обяснено подробно на място.

 

Освен стандартните нативни графии извършваме и сложни, различно инвазивни тестове с контраст - ангиографии, портографии, екскреторни урогграфии и мн.др., които дават функционална информация за дейността на съответно сърцето, черния дроб и бъбреците.

При съмнение за дискови хернии извършваме миелография, което е контрастно изследване на гръбначния мозък

 

Сертификати за дисплазия

 

Трима от водещите лекари в клиниката са сертифицирани за диагностика и оценка (с издаване на официален сертификат) на тазобедрена и лакътна дисплазия. Защо това е важно, как протича самата процедура, както и подробности за самите заболявания можете да прочетете тук.

 

Всеки стопанин довел пациент за оценка и издаване на официален сертификат ще бъде помолен да попълни освен стандартното съгласие за анестезия и още един документ - Съгласие/Декларация.

 

Рентгеноскопия

 

Рентгеноскопия (или още флороскопия) е динамично изследване, при което ползваме специален рентгенов апарат с непрекъснато подаване на лъчи и можем да оценим в реално време работата на белия дроб, как се движи трахеята, да наблюдаваме фазите на преглъщането и мн.др.

 

С помощта на рентгеноскопията поставяме пейсмейкъри, отстраняваме дирофиларии от сърцето, интервенционално лекуваме някои вродени сърдечни заболявания (като пулмонална стеноза), правим ангиографии, имплантираме трахеални стентове при колапс на трахеята и т.н.

 

 

Тук можете да прочетете за някои интересни клинични случаи, при които рентгеноскопията ни е позволила да помогнем адекватно за лечението на пациента :)

 

 

Ехографско изследване на коремна кухина

 

Клиниката е оборудвана с едни от най-добрите ехографи, което ни дава възможност неинвазивно да прегледаме и оценим всички вътрешни органи - без да се налага да се упоява пациента, без болка и без стрес.

 

Ехографското изследване е уникално по рода си защото ни дава ценна клинична информация не само за формата, структурата и размера на органите, но и за тяхната функция.

 

Незаменимо изследване при болести свързани с работата на черния дроб и бъбреците; при всяко съмнение за туморно заболяване в областта на корема; за установяване и проследяване на нормална и патологична бременност; при ендокринопатии като Синдром на Къшинг и болест на Адисон; за оценка вида на щитовидната жлеза и много други.

 

Под ехографски контрол в клиниката се взимат тънкоиглени биопсии от органи с променена структура, правят се центези (получаване на диагностично количество течност от цисти, органи, образувания), поставят се препарати и т.н.

 

Преди някои ортопедични операции нашите анестезиолози, под ехографски контрол, извършват т.нар. блокове на определени нерви осигурявайки допълнителна аналгезия и комфорт за пациента.

 

 

Ехографското изследване е бързо, неинвазивно за пациента, не е свързано с болка или дискомфорт и почти никога не се налага прилагането на седативи или упойка. Много често стопаните присъстват на самото изследване за да са по-спокойни както нашите пациенти, така и самите те.

 

Една от разликите сравнено с ехографското изследване при хората е, че за да имаме добра картина трябва да подстрижем част от козината на нашите пациенти. При фокусирани ехографски изследвания (например само за установяване на бременност или проверка за свободна течност в коремна кухина), при пациенти с много мека козина или при ехокардиография прозорчето, което забръсваме е малко, но при повечето случаи на подробна ехография се забръсва по-голямата част от корема.

 

Ако сте изпратени от Вашия личен лекар за ехографско изследване при нас, задължително запишете по телефона час предварително. Моля носете и всички допълнителни изследвания, които имате - рентгенови снимки, кръвни изследвания, серологични или хормонални тестове и т.н., както и попълнено от личния Ви лекар Направление.

 

Моля имайте предвид,  че за по-лесно, бързо и резултатно ехографско изследване на коремна кухина пациента трябва да е гладувал поне 12 часа преди самото изследване.

 

 

Ехокардиография

 

При ехокардиографията изследваме вида и работата на сърцето чрез ултразвук. Това е "златният стандарт" за оценка функцията и морфологията на миокарда и е незаменим метод в диагностиката на вродени и придобити сърдечно-съдови заболявания.

 

Клиниката разполага с най-модерния ветеринарен Доплеров ехограф на италианската фирма Esaote, снабден с всички необходими сонди и режими за оценка работата на сърцето. Извършваме ехокардиографии на пациенти от под килограм (новородени кучета и котки, чинчили, фретки, екзотични) до възрастни пациенти от гигантски породи - Дог, Пиринейско овчарско куче, Ирландски вълкодав и т.н.

 

Заедно с рентгеновото изследване и рентгеноскопията, ЕКГ диагностиката, лабораторните резултати и клиничния преглед, ехокардиографията ни позволява да имаме завършен сектор по Кардиология и Кардиохирургия, и да лекуваме успешно огромен брой кардиологични пациенти!

 

 

Почти винаги това изследване е планово, отнема поне един час и независимо дали сте пациент на клиниката или Ви изпраща личният Ви лекар като рефериран пациент е важно да запишете час предварително. Самото изследване е неинвазивно - без стрес или болка за самия пациент; не се използва упойка, а стопаните са поканени да присъстват.

 

 

ЕКГ и Холтер

 

Електрокардограмата (ЕКГ изследването) е поглед към сърцето от електрофизиологична гледна точка - какъв е ритъма, какви са морфологично отделните комплекси, наличие на патологични аритмии. Това е задължителна част от всеки подробен кардиологичен преглед, елемент от всеки анестезиологичен мониторинг, задължително при спешните ни пациенти.

 

Благодарение на ЕКГ изседването можем адекватно и навреме да диагностицираме, и лекуваме животозастрашаващи аритмии (вентрикуларна тахикардия, високостепенни AV блокове, патологии на синусовия възел и мн.др.)

 

Стандартното ЕКГ изследване се провежда в клиниката в рамките на 5 до 20 минути, като на пациента се поставят чрез атравматични щипки четири електрода свързани с апарата - т.нар. амбулаторно ЕКГ изследване.

 

 

Поставяне на Холтер

 

Когато клиничните признаци, които наблюдават стопаните (внезапна слабост, припадъци, лесна уморяемост) са съмнителни за аритмия, но при нас в клиниката амбулаторното ЕКГ изследване е без патология, обмисляме поставянето на холтер. Това е малко преносимо апаратче, което се закрепя на гърба на пациента и записва сърдечния ритъм в продължение на 24 или 48 часа. Стопаните внимателно следят пациента и ако има епизод, който ги притеснява отбелязват часа в специален дневник. След свалянето на холтера можем да сравним часа на епизода с това какъв е бил ритъма точно в този момент и да открием/отхвърлим сърдечна патология като причина.

 

Всички пациенти, на които се препоръчва имплантиране на постоянен пейсмейкър преминават първо през Холтер изследване

 

Тук можете да прочетете за случая на един такъв пациент - на Джино беше имплантиран първият за България пейсмейкър при куче :)

 

 

Дори и при малки пациенти като Марта (на снимката) поставянето и носенето на Холтер под специално елече не представлява проблем.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ендоскопия

 

Това е уникално образно изследване, което ни позволява директно наблюдение с висококачествена дигитална камера на структури вътре в организма.

 

Клиниката е оборудвана с пълната ендоскопска апаратура - за гастроскопия (при съмнение за чужди тела в стомах, тежки гастрити и ентерити), бронхоскопия (при белодробни проблеми), колоноскопия (изследване на дебелото черво при кървене или трудна дефекация), риноскопия (изследване на носа), цистоскопия (при проблеми с пикочния мехур), артроскопия (при редица ставни заболявания) и т.н.

 

Ендоскопията не само осигурява директно наблюдение на проблема (например кървяща язва в стомах или черво), но имаме възможност бързо и неинвазивно (без хирургична операция) да решим редица проблеми - например да извадим чуждо тяло от стомаха; посредством ендоскопия се взимат биопсии и цитонамазки, отстраняват се малки тумори и полипи, разширяват се стенози и мн.др.

 

 

Почти всички ендоскопски изследвания са кратки и минимално инвазивни, но за разлика от хуманната медицина се провеждат под упойка. Нашите пациенти (дори и най-спокойните) не биха позволили да погледнем с малка камера в стомаха им без да са заспали. Всичко за такава процедура ще Ви бъде разяснено предварително от лекаря работещ с Вас.

 

Тук ще представим някои от случаите, в които ендоскопията е била част от терапевтичния план за пациента.

 

 

Ендоскопски поглед към трахеята на пациент с тежък трахеален колапс преди и след имплантиране на стент: 

 

 

Лабораторна диагностика

 

Лабораторната диагностика и като цяло Клиничната патология са от най-важните диагностични инструменти, с които борави всяка една клиника.

 

В Централна Ветеринарна Клиника предлагаме пълната гама от параклинични изследвания - кръвни показателибиохимични профилисерологични тестовехормонални изследвания и панели, функционални тестове и проследяване, микробиология и антибиотикограми; нашите специалисти разглеждат и анализират кръвни натривки, отпечатъчни препарати от тумори, цитонамазки, дерматофитни тестове и много много други.

 

 

Клиниката е оборудвана с лабораторната техника на американската компания IDEXX, които са сочени за  "златния стандарт" в клиничната ветеринарна патология

 

 

ОНЛАЙН ПЛАЩАНЕ

Уважаеми клиенти , ако желаете да заплатите Вашата сметка с банкова карта (или Paypal), моля използвайте този формуляр въвеждайки пациентски номер!

За пациент #
За плащане по банков път - използвайте:
BG 68 UBBS 8888 1000 5324 45
BUIBBGSF
Моля, в основание за плащане напишете амбулаторния номер на пациента и името, с което е записан при нас.